Tatoofjerning

Tatoveringer – synes å bli mer og mer utbredt i befolkningen, samtidig som det benyttes et stort antall farger og i enkelte miljøer på store hud- områder.  Tatovering er også et slags storby fenomen, slik at en veldig stor del av miljøet for tatovering finnes i Oslo, dette gjelder også for fjerning av tatovering med laser. Les mer her.

Det som er viktig å vite for forbrukeren er at en tatovering som påføres huden først og fremst lages for at den skal bli mest mulig varig, ikke for at den skal kunne fjernes. Derfor vil det alltid være vanskelig å fjerne en tatovering og man bør være forberedt på at fullstendig fjernelse ikke er mulig. Av samme grunn bør man være svært tilbakeholdende med å få utført tatoveringer på godt synlige steder som hender, underarmer, hals og hode. Spesielt vanskelig er det å fjerne store flerfargete tatoveringer med grønt og blått.

Det er også greit å vite at tatoveringsblekk kan forårsake allergi i huden, hyppigst med rødfarger.

Også kosmetiske tatoveringer som lipliner, eyeliner og øyenbrynstatoveringer må anses som permanente og man bør derfor tenke seg veldig nøye om før og hos hvem man evt bestemmer seg for å få utført slike.

De laserne som benyttes til tatoveringsfjerning skal være såkalt Q-switch eller de mest høyfrekvente Pico laserne, dvs at de har en svært høy energi i et veldig kort blink slik at de kan dele opp tatoverings- blekket i små fragmenter som kan fraktes vekk med hvite blodlegemer til lymfeknutene der tatoveringsblekket lagres.

Tatoveringslaserbehandling er en medisinsk behandling som kun skal utføres av autorisert helsepersonell som har spesiell kompetanse. Behandlingen kan medføre brannskader og arr i huden samt alvorlige øyeskader dersom det ikke benyttes riktig beskyttelsesutstyr.

Det har de senere år også fremkommet ganske mange advarsler mot mye av det tatoverings- blekket som benyttes idet det ikke alltid er godkjent til bruk på mennesker. En del fargestoffer kan inneholde mulig farlige eller kreftfremkallende ingredienser.  Dette har ført til at mange som utfører tatoveringsfjerning, unngår å behandle spesielt store flerfargete tatoveringer. Imidlertid er det så langt ikke kommet frem publikasjoner som sannsynliggjør sammenhengen mellom tatoveringer og hudkreft eller andre kreftformer.