FØFLEKKER , UV-EKSPONERING OG HUDKREFT

FOFLEKKER_UV_EKSPONERING_OG_HUDKREFT

På Hudklinikken har vi mange års erfaring med vurdering, rådgivning og kirurgisk behandling av føflekker og forskjellige typer hudkreft, inklusive basalcellekreft, plateepitelkreft og føflekkreft . 

De ovennevnte hudkreftformer har alle relasjon til UV-eksponering inklusive solariebruk. Vi anbefaler alle å unngå overdreven soling , dvs ikke bli solbrent og heller ikke utsette seg for veldig høy totaldose UV-lys. 

Dessuten fraråder vi solariebruk på generell basis da denne UV- eksponeringen vil komme i tillegg til det man får ute. Det langbølgete UVB-lyset bidrar også i stor grad til hudaldring idet det trenger dypt ned i bindevevet og ødelegger dette.

Jo lysere hudtype og lettere for å bli brent, desto større forsiktighet. 

Når det gjelder D-vitamin- nivået, kan dette opprettholdes ved sommereksponering av hender, armer og ansikt i 20-30 min daglig. Man kan dessuten spise rikholdige D-itamin kilder som fete fisker (laks, ørret, makrell) og ta tran. 

I tillegg til forsiktighet og forebyggelse er tidlig oppdagelse spesielt av føflekkreft viktig. Alle bør ha en viss versikt over flekkene sine og være obs på endringer. Enkeltflekker som skiller seg ut, er eller blir mye mørkere, og endrer seg, bør undersøkes og evt fjernes. Kroniske sårdannelser uten kjent traume eller annen sykdom bør også behandles med mistenksomhet og evt vevsprøve / fjernelse.

Spesielt er menn over 50 år utsatt for å bli gående med ondartet føflekkreft(melanom) for lenge. Det er derfor viktig at man ser på hverandre i familien og at dem som har kontakt med denne risikogruppen i bar overkropp som sykepleiere, fysioterapeuter samt all typer leger tar seg tid til å sjekke disse på ryggen og anbefale dem å få undersøkt avvikende enkeltflekker.