
Sommeren nærmer med lysere dager og mer sol . Etter en vinter med tildekket hud, er den naturlige beskyttelsen liten. Bruk derfor høy solfaktor og parasol eller tildekning med klær en del av tiden for å unngå forbrenning og for høy dose UVB selv om du ikke brennes.
Benytt også anledningen til å kikke på venners og andre familiemedlemmers hudoverflate for å oppdage avvikende flekker. Det er spesielt mørke enkeltflekker som ikke likner andre som bør sjekkes nærmere. Og husk …også at menn over 50 er mest utsatt for sen diagnose og dårligst prognose ved føflekk kreft. Så ta gjerne en titt på ryggen deres.
Mistenkelige flekker bør ikke fjernes på «laserklinikker» eller undersøkes på apotek, men hos fastlege og/eller hudlege. Hvis ikke legen/hudlegen kan «frikjenne» flekken, bør den fjernes kirurgisk og sendes til patologisk undersøkelse. Husk at du skal ha ordentlig svar på prøven, ikke beskjeden: »hvis du ikke hører noe er alt i orden!»
På Hudklinikken diagnostiserer vi minst et tilfelle av føflek kreft pr mnd , dessuten påviser og behandler vi mange tilfeller av »ufarlig» hudkreft(basaliom) og celleforandringer (solar keratose) daglig.
En nylig gjennomført informasjonskampanje og screening på hudkreft i regi av Hudavdelingen på Rikshospitalet avslørte flere tilfeller av føflekkreft og de mindre farlige variantene av hudkreft. Slike kampanjer kan i tillegg bidra til økt informasjon og oppmerksomhet om disse kreftformene samt andre skadelige effekter av overdreven UV- eksponering (inkl solarium).
Noen avviser slike opplegg med at de skaper unødig frykt hos befolkningen.
Tvert imot, de kan bidra til økte kunnskaper og årvåkenhet på en reell fare. Dermed kan man gjøre en bedre forebyggelse og riktig håndtering dersom problemet skulle dukke opp. Resultat kan således bli en bedre følelse av kontroll og trygghet samt adekvat handling, som også fører til tidlig diagnose og færre dødsfall.