Hudsliping av acnearr

Brita3865: Jeg har en datter på snart 18 år som tidligere har hatt mye problemer med uren hud og kviser. Hun vil nå spare penger til å slipe huden eller ta laserbehandling for å bli kvitt arrene og få en mer jevn og pen hud. Jeg synes jeg har hørt litt både óg når det gjelder dette. Blir dette bra? Hva slags behandling anbefales? –

Hudlegen: Hei Brita3865! Du har nok rett i at arrsliping ikke er noen helt enkel behandling. Nå har jeg ikke sett din datter, men de fleste som har acne(kviser) og som kommer for arrbehandling, har ofte et vedvarende acneproblem. De har gjerne en blanding eldre og yngre arr og merker og i tillegg fortsatt aktive kviser.

Vi forsøker alltid å få den det gjelder helt kvisefri først, deretter lar vi det gå litt tid, for så evt benytte en relativt ufarlig blodkarlaser til å bleke ned vedvarende røde områder, samtidig som vi lar huden få tilhele ordentlig etter at de siste kvisene er borte i minst 3-6 mnd.

De fleste “medisinske” slipemetodene som har vært i bruk er for grove til at de bør benyttes på huden til en 18-åring. Et problem er at de aktuelle metodene må brukes i et større sammenhengende område og da påvirkes også huden mellom arrene. Hvis slik behandling utføres av mindre kvalifisert personell, er det stor fare for at totalsituasjonen forverres. Utover dette finnes det ingen “slipemetoder” eller laser i dag som har så sikker og god effekt uten bivirkninger at jeg ville anbefale det.

Etter at huden er helt fri for kviser bruker vi en kombinasjon av tid, blodkarlaser og en skånsom fraxel laser som ikke brenner huden og noen ganger litt filler i enkeltarr.

Vi anbefaler forsiktighet med CO2 laser da den kan medføre risiko for skader i form av nye arr, teksturforandringer, pigmenttap, infeksjon mm uten vesentlig bedring av de opprinnelige arrene.

Hilsen hudlege Jon.

 

Nøkkelord: #kviser #arr #laserbehandling #hudsliping #problemhud