Melanotan – helt greit å bruke, eller kan det ha bivirkninger?

Darius: hei. jeg har et nært familiemedlem som har gått til innkjøp av stoffet “malanotan” og påstår at dette er et harmløst selvbruningspreparat som man trygt kan bruke selv. Som jeg forstår, er dette noe man må blande, injisere selv, via små sprøyter? Og at det foreløpig er på forskningstadiet, og at det kun selges (illegalt?) over internett? Men vedkommende hører ikke på meg og mine meninger, da hun har en venn som driver med det, som mener dette er helt fint og holde på med. Videre skal vedkommende person på en isotretinoin kur snart, og jeg kan da ikke tenke meg at dette er en spesielt lur kombinasjon og drive med? Er ganske bekymret for hele opplegget, og hadde satt veldig stor pris på noen faglige uttalelser i den sammenheng, som kanskje kunne få denne personen på bedre tanker? i det hele tatt, man skal da ikke sette sprøyter på seg selv med noe man har kjøpt på internett? Hadde satt veldig stor pris på noen svar! – Darius

Hudlegen: Hei! Melanotan er et syntetisk hormon, et melanocortin, som ble utviklet på midten av -80 tallet i Arizona for å oppnå pigmentering uten soleksponering. På denne måten skulle Melanotan® kunne gi beskyttende brunfarge uten at vinterblek hud måtte eksponeres for stråling fra vårsol. Middelet viste seg å være betydelig mer potent enn kroppens egne stoffer som trigger pigmentering. Det påvirker også andre deler av kroppen enn pigmentsystemet, bl a skal det være rapportert økt sexlyst(“libido”) I tillegg er det vist at stoffet undertrykker sultfølelse og reduserer appetitten. Melanotan har av enkelte fått tilnavnet Barbie pillen. (Ref Hudpedagogisk senter, Rikshospitalet).

Jeg kjenner ikke til at melanotan er i bruk i Norge, men det kan se slik ut på enkelte nettsider, jeg ser også at det markedsføres på nettet i preparater til injeksjon.  Så vidt jeg vet er dette et ikke godkjent farmakologisk stoff, med mange potensielle bivirkninger.. Ut fra de rapportene som foreligger synes jeg det er all grunn til å være skeptisk til dette preparatet og alt annet på internett som kommer i sprøyteform. Jeg er også helt enig i at man skal ta så få medikamenter som mulig på en gang, og personlig ville jeg ikke foreskrevet isotretinoin til en person som benyttet melanotan.

Synes du har en sunn skeptisk innstilling til dette og gir deg fullt medhold i dine betenkeligheter.

Hilsen hudlege Jon

Nøkkelord: #malanotan #barbidop #pigment #brunutensol